15 Ocak 2014 Çarşamba

Kadın Sağlığı Üzerine

Merhaba arkadaşlar, bugün kadın sağlığı ile ilgili belli başlı konulardan ve alınabilecek önlemlerden bahsetmek istedim. Bunların bir çoğunu biliyor olabiliriz ama yapmayı unuttuğumuz ya da atladığımız şeyler olabilir, bu yüzden bildiklerimi özetlemek istedim..

Öncelikle, idrar yolları ile başlayalım. Kadınların, yaşamları boyunca en sık karşılaştığı hastalık sistit, yani mesane, idrar yolları enfeksiyonu. Yürürken aniden saplanan ağrılar, eskisine nazaran sık idrara çıkma ve kesik kesik, az miktarda idrar gelmesi, yanma gibi belirtiler yaşıyorsanız, kendiliğinden iyileşmesini beklemeyip bir kadın doğum uzmanına ya da üroloğa gidin. Hatta aile hekiminiz bile gereken ilaçları verecektir. Bunları kullanmamanız, hastalığın kronikleşmesine ve böbreklere taşınmasına neden olabilir.
Bu arada neden bilmiyorum ama ülkemizdeki ürologlar, kendilerini sadece erkek doktoru zannedip, hayatlarını sperm saymaya adamış gibiler.. Böbrek ağrısıyla gittiğimde bile pek sallayan olmadı.. Neyse!..

Peki, bu duruma yakalanmamak için ne yapmalıyız?
En önemli faktör "hijyen". Dışarıda tuvalete giriyorsanız, mutlaka klozet kapağına tuvalet kağıdı serip öyle oturun ve sadece idrar ihtiyacı gideriyorsanız bile silinin. Bu silinme işlemi daima önden arkaya doğru olmalıdır. Bunu konuşmaktan utanmayın ve çevrenizdeki kız çocuklarının bu alışkanlığı edinmesini sağlayın.. Barsak florasında doğal olarak bulunan bakteriler, vulvaya ulaştığında idrar yollarına taşınır ve enfeksiyona neden olabilir..

Vulvadaki akıntı ve florası gereği PH değeri farklıdır ve buna uygun olarak üretilmiş "intim jelleri" duş sırasında kullanabilirsiniz. Ancak bunun dışındaki intim spreyler, mendiller, koku gidericilerle ilgili bilgim yok, ben kullanmıyorum.. Bu ürünlere, her marketten ulaşabilirsiniz..

Lazer ya da başka yöntemlerle epilasyon yaptırıyorsanız, belli bir süre suyla temas etmemeniz gerekiyor ancak ben yine de duş alıyorum. Epilasyon sonrası, ılık suyla duş alabilirsiniz, tahriş edici lif, kese kullanmadığınız sürece sorun yok. Lazer başlıklarının alkolle temizlendiğine inanmayın, çoğu salon, bunu yalnızca sabahları yapar. Sizin yanınızda da temizlenmesini isteyin. Ya da daha iyisi lazer başlığına takılan ve sürekli değiştirilen, tek kullanımlık plastik aparatların kullanılmasını isteyin ve gideceğiniz lazer merkezini buna göre seçin..

Günlük pedler konusunda tartışma var. Bu tartışmanın nedeni, yapımında kullanılan materyal. Pamuksu yüzeyli olanları kullanabilirsiniz. Ama tabii ki daha iyisi sıklıkla çamaşır değiştirmek ve mümkünse nemi hapsedecek, kalın kumaşlı ve pamuklu çamaşırlar kullanmak. Asla sentetik iççamaşırı giyinmeyin. Tanga gibi çamaşırlar kullanıyorsanız, uzun süreli kullanmayın. Gece elbiselerinin altında kullanabilirsiniz ama tüm yaşamını tangayla geçirenleri pek anlamıyorum..

Gün içinde, aklınıza geldikçe alt karın kaslarınızı sıkın. Pelvik kaslarınız güçlenecektir. İdrarınız gelmiş de yapmamak için sıkıyormuş gibi sıkın yani.. Ve zaman zaman, idrar yaparken de kendinizi kasın ve kesik kesik yapmaya çalışın. Özellikle, normal doğum sonrası kaslarınızı oldukça güçlendirecektir. İleride idrar kaçırma sorununa, şimdiden yatırım yapmış olursunuz..

(Alıntı )

Regl sırasında ciddi ağrılarınız varsa, anormal bir akıntı, regl dışı bir kanama, koku oluşumu varsa kadın doğum uzmanına gitmekten utanmayın. 18 yaşından büyükseniz ve henüz hiç doktora gitmediyseniz de bir hormon taraması ve genel muayene tavsiye ederim..
İnternetten meme muayenesi ile ilgili bilgi alıp, her regl dönemi sonrası ya da en azından 6 ayda bir, kendi meme muayenenizi yapmanız da çok önemli. Bunu yapmanın çeşitli yollarını, fotoğraflarla inceleyebilirsiniz. Parmaklarınızla sıkmak yerine, bastırarak hissetmeye çalışın. Sıktığınız zaman, normal meme dokusunu anormal bir sertlik zannetmeniz çok olası, ancak bastırarak yükselti farklılıklarını daha kolay hissedersiniz.
Bir sorun olduğunu düşünüyorsanız ya da bu muayeneyi kendi başınıza yapamıyorsanız, bir genel cerraha görünürseniz hem elle muayene yapar hem ultrasound tetkiki ister. Üniversite hastaneleri ve Başkent Üniversitesi Hastaneleri gibi kurumlarda, meme cerrahisinde uzmanlaşmış hekimlere gidebilirsiniz ama hemen hemen her genel cerrah, bu muayeneyi başarıyla yapacaktır.

Meme başında akıntı, kanama, emzirme dönemi dışında sıkıldığında ya da sıkılmadan süt gelmesi durumlarında, hormonal sorunlarınız olabilir. Endokrin ya da kadın doğum uzmanınıza görün..

Yeni aldığınız sutyenleri ve tüm kıyafetleri, asla yıkamadan giyinmeyin.
Ayaklarınızı ve karnınızı sıcak tutacak şekilde giyinin. (Yazar burada, yapmayı ihmal ettiği şeyleri salık verir :)) Ve tabii ki günlük yeterli su miktarını almaya dikkat edin. 2 litre suyu, gün içine yaymalısınız. Saatbaşı bir bardak su içmek gibi..

Bedeninizdeki her değişikliğin farkında olun ve kendinizi ihmal etmeyin..

(Alıntı)

*Bu yazı şahsım tarafından yazılmış, kişisel deneyim ve tıbbi bilgi birikimimi içerir. Kopyalanmasının tespiti halinde yasal suç işlemiş olursunuz. Yazıdan yola çıkarak, kendi araştırmanızı yapabilmeniz ve fikir vermesi adına yazılmıştır. 

12 yorum:

  1. Secilcigim harika bir yazi olmus, nefis aydinlatici ellerine saglik

    YanıtlaSil
  2. harikasın ya bu kadar ciddi konularda nasıl böyle esprili yaklaşıyorsun hastayım sana ünsüz düşünür yazar :):):) aslında çoğunu biliyor ama yapmayı ihmal ediyordum (korkunççç yerleri hızlıca geçtim bu arada )bu hatırlatma süper oldu duyarlılığın için ayrıca teşekkürler ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görsel ararken ben de korkmuş olabilirim :s
      Sıkılmadan okuyabilmeniz için böyle bir dil kullanıyorum ama aslında çok özel bir şey yapmıyorum. Üslubum, doğal olarak böyle sanırım :))

      Sil
  3. Bilgiler için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. kesinlikle çok doğru noktalara parmak basmışsın canım eline sağlık. bazı şeyleri sürekli esgeçiyoruz, hele aile geçmişinde meme hastalıkları olanlar daha dikkatli olmalı. anne-babalarımızın, dedelerimizin hastalıklarını taşıyabiliyoruz.

    YanıtlaSil
  5. Ne güzel bir konu seçmişsin çok bilgilendirici ve doğru bir anlatım, eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :)
      Polikistikoverli olunca, çok doktor kapısı arşınladım. Bir özet geçeyim dedim :))

      Sil
  6. Canım zevkle okudum bu yazını, benimde son zamanlar yürüken aniden kasıklarıma ağrılar giriyor hemde bir anda girip hemen ağrı yok oluyor bunun için doktora görünmem lazım anlaşılan. Tanımadığım bir yerde tuvalete gideceksem dediğin gibi bolca ama bolca tuvalet kağıdı seriyorum hatta çok kirliyse ayaklarımı bile basabiliyorum ( bunu burda söylemem çok doğrumu bilmem ama :)) Bende günlük pedlerin aslında çok sağlıklı birşey olmadığını çok duyup ama maalesef onlardan vazgeçemiyorum :s Sanırım benim ilk olarak psikolaga daha sonra kadın doğum doktoruna gitmem gerek :)))

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu burada itiraf etmem doğru mu bilmiyorum ama bazen ben de abartıyorum bazı şeyleri :)))
      Hatta bunları konuşabilmeliyiz ki bizi okuyanlar örnek alsın.
      Kadınlar kulübünde o kadar acayip konular gündeme geliyor ki aslında kadınların, makyajdan çok bunları paylaşmak istediği anlaşılıyor :)

      Sil
  7. çok yararlı bir yzı olmuş gercekten de tebrikler

    YanıtlaSil