13 Haziran 2015 Cumartesi

Basit Bir Çarpı İşi - Etamin Örneği

Selamlar!
Bu ara en büyük zevkim, arkadaşlarımın hobilerini araklamak. Bunu bir saadet zinciri haline getirdik, birimiz ne yaparsa, diğeri de el atıyor. :) Adanalı blog yazarı arkadaşlarımızla sık sık buluşuyoruz ve bu buluşmalardan birini hobilerimize adayıp, etamin-çarpı işi alışverişi yaptık.
Cingifilli ve CakeUp ile birlikte alışveriş yapıp, şablon paylaşırken çok eğleniyoruz. Gözleriniz sağlamsa, kesinlikle tavsiye edebileceğim bir hobi oldu.


İlk başladığım şablondan çok sıkılınca, daha küçük ve basit bir şey yapmak istedim. Hem de Madame Coco'dan aldığım bu çerçeveyi değerlendirdim, zira ancak vesikalık fotoğraf alabilecek boyuttaydı. :)
İnternetten bulduğum bir şablondan esinlenip, kafama göre değiştirerek yaptım. Şablondan direkt saymadım. Önce ölçü aldım, tam çerçevenin içine oturacak şekilde sınırları belirledim, sonra ortadan başlayarak L harfinin en altını konumlandırdım. Yine tam ortaya kadar L harfini işledim, O ile eşit genişlikte oldu.


Harf çalışmalarında en önemli şey simetri. Yatay ve dikey olarak simetri oluşmalı, harfin durumuna göre. Robot yazı ya da teknik yazı diyebileceğim, standart formda harfleri oluşturduktan sonra, sağından solundan çarpılar ekleyerek, farklı tarzlar ya da elyazısına yakın formlar elde edebilirsiniz. Elbette pekçok sitede ve pinterest'te çok güzel harf şablonları da var. Cross Stitch (alphabet, pattern) gibi aramalarla çok güzel şeyler çıkıyor. Özellikle pinterest'te google'dan daha geniş bir hazine yatıyor..
alıntı

Çarpıişi'ni bilmeyenler için de basitçe anlatmaya çalışacağım. Öncelikle kumaş seçimi önemli. Benim ilk aldığım fazla pamuklu ve küçük kareliydi. Bu çalışmada kullandığım daha sentetik, böylece daha gergin duruyor ve çarpıları atarken, eşit ve muntazam duruyor ip.
Gördüğünüz minik deliklere batarak çarpı oluşturacağız. Bu konuda da en önemli nokta, yan ve alt, üst karelere geçerken, denk gelen noktada hep aynı deliğe batmanız gerek. Deliklerin yanında minicik boşluklar var, oraya denk gelirse motifte beyaz boşluklar oluşuyor.
Dikkat etmemiz gereken diğer şey ise sola yatık çizgiler ve sağ yatık çizgiler, ya her zaman altta ya da üstte olmalı. Yani önce sola yatık çizgiyi yapıyorsanız, tüm çalışma boyunca hep o altta kalmalı.

(1) numarada gördüğünüz gibi sol üst köşeden, (2) sağ alt köşeye iğneyi batırıyorum. Sola yatık çizgileri hep altta bırakacağım için, bu hareketi tam tersi olarak; önce sağ alt köşe, sonra sol üst köşe şeklinde de yapabilirsiniz. Bazı durumlarda bu şekilde yön değiştirmek gerekiyor. Ama her ikisini de yapsanız, sonuçta sola yatık çizgi aşağıda kalmış oldu.

Yine kumaşın altından (3) numaradaki gibi, sağ üst köşeden çıkıyorum ve (4) sol alt köşeye batıyorum. Anlatması uzun yapması kolay :)
Bu yöntem tek bir çarpı oluşturmak için. ama sadece 1 ve 2'yi yaparak, yarım çizgiler şeklinde ilerleyip, 3 ve 4'ü yaparak geri dönebilirsiniz. Bu da çok kullanılan bir yöntemdir.
Aynı rengi uzun bir sıra boyunca kullanacaksanız, genellikle bu şekilde çalışıyorlar.

Kasnakla da kasnaksız da yapabilirsiniz ama 3 numarayı yaparken, iğneyi direkt karşıya geçiriyorum. Yani yukarıdan batıp, aşağıdan alıp, tekrar üst köşeden çıkarmıyorum. Bu yüzden kasnaksız çalışıyorum ben. Kasnakta her bir işlem için iğneyi aşağıdan çekmeniz gerekiyor.

Bu işin tek zor yanı, şablon bulmak ve onu sayarak yapmak bence :)
Bu arada kumaşa desen çizip, kafanıza göre işleyebilmeniz için mavi bir kalem satılıyor. Fönle ısıtınca o kalem buharlaşıyormuş. Öyle bir şey yok, kesinlikle uçmuyor!

Keyifli günler dilerim..

7 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel ve sevimli olmuş bence. Ellerine sağlık. Aslında yaz için güzel bir uğraş olabilir. Ben de deneyeceğim. Yaparsam seninle mutlaka paylaşırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaz için çok miktarda ip depoladım ben de :)

      Sil
  3. Vay canına uçan kalem yapmışlar diye düşünürken tespitin beni hüsrana boğdu: Nasıl uçmaz! Uçmalı! :) Eline sağlık kuzum...

    YanıtlaSil
  4. Güzel olmuş, elinize sağlık. Bir ara sürekli etamin işliyordum. Sonra sıkıldım bıraktım. Uzun zamandır elime almadım. Arkadaşım ikinci çocuğunu doğuracak onun için bir şey yapmak istiyorum ama kararsızım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bebek şablonları çok daha güzeller :) Ara ara tekrar başlamak daha keyifli olur..

      Sil