31 Ocak 2013 Perşembe

Çeyiz-Mutfak Alışverişinde Nelere Dikkat Ediyorum?

Öncelikle evim için henüz aksesuar namına bir şey almadım, mutfağım için de girintisi çıkıntısı fazla, toz tutacak ve sırf süs olsun diye de bir şey tercih etmedim... Aldığım ürünlerin işlevsel ve gerekli olduğunu düşünüyorum. Tabii gereklilik meselesi kişisel ihtiyaca yöneliktir, forumlarda çok tartışıldığı gibi kimse size şunu al bunu alma diyemez.. Ekmek yapmaya vakit ayıramayacaksanız, makinasını almanın da anlamı yoktur.. Şimdi sırayla bahsetmeye çalışacağım..

  • Saklama kapları, bu konuda ilk tercihim kesinlikle cam! Baharatlık benzeri ürünlerimde fiberglass tercih etmedim, cam ve Alman ya da Türk malı aldım. Paşabahçe kare, kapaklı kaplardan örneğin.. Bunun dışında, Esse'de vs sıklıkla satılan metal kapaklı baharatlıklara çok dikkat edin, Çin malı ve metali korozyon kokuyor.. Kahve, bakliyat gibi şeyler için ise porselen kavanozlar tercih ettim... Seramikler hem ağır, hem boyaları bozuluyor, genel anlamda aldığım her şeyde seramik yerine porselen seçmeye çalıştım..
  • Bıçaklar, Schafer almayın da ne alırsanız alın.. Daha mağaza da paslanmış! Ben, Jumbo'nun beşli setini almıştım yıllar önce, fakat tahtası olmadığı için İkea'dan şu tahtayı almayı düşünüyorum;

Bunun dışında, bizim buralarda meşhur olan Osmaniye bıçaklarım var, çifte su verilmiş, tahta saplı evladiyelik bıçaklardır.. Bu tarafa gelirseniz herkese tavsiye ederim, her boyu var.
Salata için Karaca'dan Emsan seramik bıçak seti aldım. Bambular bana biraz sakat görünüyor... Zaten kesme tahtası falan diye satılan tüm bambular, kaplama ürün, iki su görmeyle dağılacak gibi duruyor. Ve seramik kesinlikle çok keskin! Setin içinde iki boy bıçak, bir de sebze soyucu var ama ben dikine olan soyucuları daha kolay buluyorum, zaten çeyizimde bir adet Victorinox domates soyucu var ki soyamayacağı hiçbir şey yok sanırım :) 
  • Tencere, tava..  Bu konu çeyizimin en zengin köşesi... Teflon, çelik, seramik, alüminyum döküm sayısız tencerem var.. Vakti zamanında annemin evlenirken alırsın gibi düşünceleri varken, evlilik hazırlığı yapan yakınlarımızın çok zorlanması sonucu, teee lisedeyken Jumbo'ya dadandık.. O vakitler mat tercih ettim, daha sonra çizildiğini söyleyenleri okudum ama annem de aldı şu an kullanıyoruz, çok dikkatli kullanılması, elde yıkayıp kurutulması gerekiyor. Ama bence aynı sorun parlak seride de olurdu.. Yine de mat şıklığını hala tercih ediyorum :))

 Jumbo'dan üçlü cezve seti, devrilmeyen demlik, şekerlik, çay takımım ve çatal bıçaklarımı da mat seçtim, pişman değilim.. Cezveyi herkese tavsiye ediyorum arkadaşlar, harika köpürtüyor.. Tabii biraz pahalı bir marka, bu kadar para harcamak istemeyen çok kişi var, onlara da Jumbo'nun yan markası olan Amboss'u tavsiye ederim. Benim ikinci yemek takımım ve çatal kaşık takımım Amboss. Bu da tartışmalı bir konu olsa da porselen de çatallar da çiziliyor, yapacak bir şey yok.. Misafirlerinize daha özenli olmak istiyorsanız ikinci bir takım gerekli.. Ama eviniz küçükse, misafir gelme ihtimali düşükse tabii ki gereksiz..
Tek pişmanlığım bu tencere serisinin siyah kulplu olanını seçmemiş olmam, bunlar biraz ısınıyor ki ısınmaz diye satmışlardı. Şöyle de bir sorun var, anneme daha sonra aldık ve çok daha ucuza aldık, dolayısıyla kaliteleri değişti mi, benimkinde sorun olur mu şimdilik bilmiyorum.. Şu sıralar Jumbo'ya para vereni pek görmüyorum, imkan meselesi tabii ama söylediğim gibi Schafer alanların çoğu ürünü elinde kalıyor birkaç yılda..
Seramik olarak, annemden bana bir Karaca set kaldı. Pilav, tavuk sote gibi yapışabilecek yemekleri onlarla pişirmeyi düşünüyorum, çelik tencereye pirinç yapıştırma işkencesine hiç giremem.. Tek olumsuz yanı seramik, gözenekli bir malzeme olduğu için, içinde yemek ve sıvı bir şeyler bekletmemek gerekiyor.. Yine de teflona çok iyi bir alternatif! Seramik ya da alüminyum döküm bir wok tava da istiyorum ama yerinden kaldırabileceğimden emin değilim :))
Teflon, Avon satan birinden, hatır bela yine Jumbo bir set aldık, 3-4 yıl önce Avon'un bir kampanyası varmış indirimli almıştık. Genel bakış açım; çizmediğiniz sürece güvenle kullanabilirsiniz, özellikle Tefal'in teflon kaplama tost makinaları çok kolay temizleniyor. Teflonlarınızı kimsenin eline bırakmayın :) Tavayı eline alıp, gönül rahatlığıyla omleti bıçaklayanlar oluyor :) Bu konuda herkesi uyarın, çizilmemesi gerekli ve her zaman kalın tabanlı tava ve tencereler seçin... İncecik ve malzemesi belirsiz ürün kullanmanın bir manası yok, bir tane orta boy kapaklı bir tava bile her işinizi görebilir..

  • Ekmeklik-ekmek kutusu, Brabantia çelik ekmek kutum, baharatlık setim ve çöp kutum var. Bu kısmın abartısı yine anneme ait.. Bana kalsa almazdım sanırım.. Bunun dışında şurada bahsettiğim alışverişimde aldığım English Home ekmek torbasını kullanabilirim ama onu poşetlik yaparım yüksek ihtimalle.. Bu konuda da söyleyebileceğim, ekmeğinizi poşette saklamayın.. Evet, yumuşasın diye, ufakları dökülüyor diye birçok kişi poşette saklıyor. Kolay olabilir ama neresinden bakılsa sağlıksız.. Atık bir kumaştan kendiniz bile bir torba dikip, sık sık yıkayarak kullanabilirsiniz..
  • Kahvaltılık, Benim için en önemlisi yine cam ya da porselen kaseleri olmasıydı. Tek tek kapaklı olanlardan almayı düşünsem de peynir dilimlerinin yüksek kalabileceği kapağın kapanmayacağını falan düşündüm. Porselen, yuvarlak, dilimli ortadaki halkaya takılan cinste bir kahvaltılığım var ama çooook ağır, çerezlik olacak kendisi.. Karaca'dan tek kapaklı, hafif şu modeli seçtim..


  • Elektronik olarak Braun blender setim var, yüksek motor gücüne (watt) sahip olmasına ve çelik ağızlı olmasına dikkat etmiştim.. Markasını bilmediğim zaten artık üretilmeyen ama gayet sağlam bir elektrikli cezvem var, olmasaydı Arçelik Telve çok isterdim ama çok pahalı.. Sanırım ütümle hediye olarak verilen bir ekmek kızartma makinam var, tost makinası olana kesinlikle gereksiz! 
  • Henüz almadığım, almaya ihtiyaç duyacağım elektronikler; Arçelik Tiryaki çaycı (mat metal olanlar) su ısıtıcı olarak da kullanıldığı için iki ürün bir arada :) Fritöz, bacağıma kızartma yağı dökülünce elzem oldu! Tost makinası, bir sürü waffle yapıcam ki :))) Yoğurt ve ekmek makinası şimdilik düşünmüyorum, çünkü ekmek kabarmıyor geri sönüyor ve 3-4 saatte mayalanıp pişiyor, çıkar soğusun, bekle doğra falan uzun iş.. Çok ihtiyaç duyarsam tavayla, fırında yaparım.. (Ev ekmeği çok seviyorum ama tam buğday ya da kepekli diye satılan unların boyayla esmerleştiğini düşününce insan ekmekten bile soğuyor..) Yoğurdu da güveç ya da borcamda yaparım sanırım..
  • Beyaz eşya olayını şu an düşünmüyorum bile.. Duruma göre son anda seçilecek ama beyaz cam ankastre setlerin hastasıyım :)

Fazla detaya girmezsek daha hayırlı olacak galiba, yazı uzuyor :) Özetle silikon, cam, seramik, porselen gibi doğal malzemeler tercih ediyorum. Bilmem ne doğrama aleti gibi şeylerim yok, tek abarttığım tencereleri set halinde almak oldu.. Her şeyden önemlisi ihtiyaçlarınızı iyi bilmek, listelemek ve fiyat araştırması yapmak.. 
Herkese keyifli alışverişler ;)





4 yorum:

  1. Tüm aldıkların oldukça kaliteli, bir ömür rahatça kullanabilirsin. Jumbo dediğin gibi biraz pahalı ama ürünleri özellikle çatal bıçak takımları harika. Tencere olarak seramik olanlar çok güzel bu konuda Esse çok başarılı, ecotouch serisine mutlaka bak derim ben onlardan aldım tavsiye ederim. Tüm aldıklarını güzel günlerde kullan inş. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi dileklerin çok teşekkür ederim..
      Esse'ye gidip gelip bakıyorum ama alüminyum döküm tencereye "valla demirdöküm" diye yeminler ediyorlar, emaye kaplı sete seramik diyorlar falan o yüzden biraz çekinceliyim. Ama evde şu an Ecotouch'tan bir tava kullanıyoruz evde, şimdilik iyi gibi.
      Esse'nin meşhur %50 indirimlerinde bakarım tekrar :))
      Jumbo 6200 çatal bıçak seti seçmiştim o biraz kaba oldu :s

      Sil
  2. Canım mimledim seni :)

    http://her-dem-makeup.blogspot.com/

    sevgiler..

    YanıtlaSil